function jquery_parallax() { ?>

Tandgnissling och bettskena

BEHANDLING - TANDGNISSLING /BETTSKENA

Det finns olika behandlingar för dig. Om du pressar eller gnisslar tänder får du troligtvis hjälp med en bettskena som du använder nattetid.

Vi på Munhälsa Göteborg hjälper dig.

UNDERSÖKNING HOS MUNHÄLSA TANDLÄKARE

Vi erbjuder just nu undersökning för 299kr till nya kunder.

Du kan använda ditt tandvårdsbidrag för att besöka oss helt kostnadsfritt!

"Allt man kan önska sig av en tandläkare!"

“Mycket bra och kompetent personal. Känner mig i trygga händer hela vägen. Tillsammans med god kompetens och bra vägledning är det allt man kan önska sig av en tandläkare!”

5/5

-Björn, 2020

Varför gnisslar vi tänderna?

“Tandpressning innebär att du biter ihop käkarna hårt. Tandgnissling innebär att du gnider tänderna mot varandra. Ofta är det stress som orsakar allt detta”

 -Hanna Sundström, tandläkare

Symptom på tandgnissling eller tandpressning

  • Det ilar i tänderna
  • Du vaknar med huvudvärk och spända käkar
  • Tändernas kanter är vassa eller taggiga
  • Tänderna har nötts och är kortare
  • Käkarna knäcker när du öppnar eller stänger munnen
  • Ömhet eller smärta i tänderna
  • Molande värk i tinningen eller över pannan

Behandling av tandpressning och tandgnissling

Om du vet med dig, eller misstänker, att du pressar eller gnisslar tänder så bör du ta kontakt med en tandläkare. Det finns olika behandlingar för dig. Om du pressar eller gnisslar tänder får du troligtvis hjälp med en bettskena som du använder nattetid. Bettskenan minskar belastningen på käkarna och fungerar som en stötdämpare så att skadorna på tänderna minimeras.

Skenorna anpassas efter dina tänder och ditt bett. Du tar avtryck hos tandläkaren, sedan skickas avtrycken till tandteknikern som framställer dina individuella skenor. Den första tiden med bettskenan kan kännas lite obehaglig. Salivtillförseln kan till en öka eller minska. Du kan också känna en spänning i tänderna. Med tiden försvinner besvären.

Hård Bettskena

Har du problem med käkleden, stela käkmuskler eller huvudvärk på morgonen, kan det vara ett tecken på att du pressar tänderna nattetid. En del människor kan till och med pressa tänderna dagtid. Om du dessutom gnisslar tänder blir också tänderna utnötta. Dessutom kan det leda till ilningar och ett bett som blir insjunket.

För att motverka besvär och för att förebygga skador i bettet och käkapparaten, gör en s.k. bettskena. En bettskena som görs i hårdplast är plan, och appliceras i ena tandraden så att motstående tandrad får röra sig fritt på plastskenan. Det avlastar käkled och käkmuskler.

Mjuk plastskena

I samband med stora protetiska ersättningar lämnas ibland en mjuk plastskena för att motverka slitage i den nya konstruktionen och för att förhindra skador. Denna skena görs i mjukplast och håller en viss tid, och behöver förnyas då den blir gammal och sliten.

Mjuk plastskena

I samband med stora protetiska ersättningar lämnas ibland en mjuk plastskena för att motverka slitage i den nya konstruktionen och för att förhindra skador. Denna skena görs i mjukplast och håller en viss tid, och behöver förnyas då den blir gammal och sliten.

Botoxbehandling

Botox kan vara ett effektivt hjälpmedel vid behandling av tandgnissling och tandpressning. De blockerar nervsignaler och begränsar på så sätt aktiviteten i tuggmuskulaturen som ju pressar ihop käkarna och på så sätt orsakar problemen.

Många klarar inte av att sova med sin bettskena och tycker detta är ett bättre alternativ. Är det så att du pressar tänder dagtid och är spänd hjälper inte alltid en bettskena nattetid utan då kan Botox vara en mer effektiv behandling.

Risker och behandlingsinformation för botoxbehandling av tandgnissling och tandpressning.

  • Vid en behandling av tandgnissling eller tandpressning med botox kommer Du till kliniken får en liten injektion i tuggmuskeln.
  • Effekten av en tandgnisslingsbehandling med botox sätter in gradvis och når full effekt inom 14 dagar. Normalt sett sitter effekten av behandlingen i ca 4 månader.
  • Riskerna vid en tandpressningsbehandling med botox är få men biverkningar förekommer. Bl.a. i form av försvagning i tuggmuskulaturen och i vissa fall muntorrhet. Försvagningen av tuggmuskulaturen kan leda till en något smalare ansiktsform vilket i många fall ses som en kosmetisk ”bonus”, framförallt av kvinnor.

Mer om Botox och kosmetiska behandlingar

Läs mer om hur botox kan hjälpa dig på sidan Estetiska behandlingar.