function jquery_parallax() { ?>

BEHANDLING - KRONOR OCH BROAR

När tanden nästan är förlorad kan en krona ofta återställa funktion och utseende. Kronor går att tillverka i flera olika material men det vanligaste materialet idag är porslin. Kronor görs idag också av estetiska skäl då du inte är nöjd med hur din tand tand står eller dess utseende.

Varför kronor eller broar?

En tandkrona används när ytan på tanden på något vis har förstörts men roten är intakt. Tandkronor är vanligen guldkronor, metall-porslinskronor eller porslinskronor och täcker den synliga delen av ytan samtidigt som de ger stabilitet och styrka. Anledningen till att man sätter in en tandkrona är sprickor i en eller flera tänder orsakade av förfall, fyllningar, rotfyllningar eller tuggning.

Rotfyllda tänder är dessutom svagare än andra tänder, tål inte behandlingar lika bra och kan därför med fördel förstärkas med hjälp av en krona.

Kronor kan också göras på estetisk indikation dvs om du inte är nöjd med färg form eller hur dina tänder står.

Broar används för att ersätta en eller flera saknade tänder. En tandbro är en konstgjord tand som fästs vid de två kringliggande tänderna.

Tandkronor göres i flera olika material.

Guldkrona. Ett väldigt vanligt material förr i tiden, särskilt längre bak i munnen. Fortfarande ett alternativ, även om nya material och ökade guldpriser har lett till att alternativ är inaktuellt för de flesta.

Porslinskrona. Helkeramisk eller metallkeramisk. Porslinskronor är väldigt starka och vackra. Rekommenderas i regel när tänder i framsidan av munnen ska få en ny krona, tack vare sina stora estetiska kvaliteter.

Så går det till

Behandlingen börjar alltid med bedövning om Du önskar. Vi vill alltid att din behandling skall vara så smärtfri som möjligt

Tandläkaren borrar sedan tanden till en konform för att kunna trä över en ny krona på tanden. Innan detta göres tas ett litet avtryck på bara tanden för att kunna framställa en temporär plastkrona som du får i väntan på den riktiga kronan

Din mun scannas sedan med vår scanner eller så tas ett avtryck som sedan skickas in till vårt dentallaboratorium

Våra  tandtekniker bygger sedan den permanenta kronan.

Att välja rätt färg är ett viktigt steg i processen för att säkerhetsställa att den nya kronan smälter in bra bland dina andra tänder.
Vanligtvis tar det 6-10  dagar att få en ny tandkrona. Att göra bryggor dvs ersätta förlorade tänder kan ta upp till två veckor.

När tandkronan är färdig är det dags för dig att göra ett nytt besök och få den på plats. Eventuella estetiska och funktionella finjusteringar görs på plats. Vi är nöjda först när du är nöjd med din nya tandkrona.