function jquery_parallax() { ?>

BEHANDLING - ILNINGAR I TÄNDERNA

Många har problem med ilningar i tänderna, ofta i samband med intag av kalla eller varma drycker och mat.

Därför får vi ilningar i tänderna

Ilningar beror oftast på att tandköttet dragit sig tillbaka och blottar tandhalsarna d.v.s övre delen av tandroten. Orsaken till den blottade tandhalsen är ofta felaktig och hård tandborstning, vilket gjort att tandköttet dragit sig tillbaka.

Det kan också vara ett resultat av parodontit (se tandlossning/blödande tandkött). Rotytan är inte som tanden täkt av emalj utan bara ett tunt lager av rotcement vilket lätt avlägsnas vid hård tandborstning. Under rotcementet blottas mängder av tunna kanaler som leder direkt in till nerven i tanden. 

Ilningar i tänderna är något vanligare hos yngre och medelålders personer. Hos äldre är det inte lika vanligt med ilningar eftersom tandbenet, dentinet, blir tjockare med tiden och skyddar nerverna i tänderna bättre.

Behandling av inlingar i tänderna

Vilken behandling man får av sin tandläkare eller tandhygienist beror på orsaken till besvären. Om orsaken är känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor på tänderna kan man få fluorbehandling i form av fluorlackning. Om besvären beror på tandborstskador kan fluorlackning och en mer skonsam tandborstningsteknik göra att man blir av med ilningarna.

Inflammation i pulpan

Om du har en inflammation i pulpan, så kallat pulpit, uppstår ofta ilningar. Till skillnad från ilande tänder som beskrivs ovan, är denna känsla mer tryckande smärta. Ilningen förvärras när du belastar tanden. Ofta ökar besvären om du till exempel tuggar eller biter ihop.

Karies

Ilningar/isningar kan vara en indikation på karies, hål i tänderna. Hålet bildas efter syraattacker som uppstår när du äter och dricker mat. När hålet har blivit så djupt att dentinet blottas så ilar det. OBS! Ilande tänder behöver inte innebära karies.

Otäta fyllningar

Gamla fyllningar som börjar lossna eller lagningar som inte täpper hela hålet kan göra att det ilar i tanden. Tandläkaren kan ta bort den gamla fyllningen och lägga en ny.

Sprickor i emaljen

Om du har fått slag mot tanden, eller av annan anledning skadat tanden så att den har fått en spricka, kan det vara orsaken till att det ilar i tanden. Ilningarna blir framträdande när du pressar ihop tänderna eller tuggar.

Tandblekning

Tandblekning som utförs av personer utan tandvårdsutbildning eller medel som går att köpa för hemmablekning, är inte att rekommendera. Utan rätt metod och teknik kan tandköttet ta stor skada, och tändernas emalj kan utsättas för frätskador och orsaka ilande tänder.

Tandköttsskada

Om tandköttet drar sig tillbaka är den övre delen av tandroten inte längre skyddad av tandköttet. Tandhalsen är därmed exponerad. Tandroten kommer att skyddas av det tunna skiktet av rotcement under en kort period. Cementen avklingar efter en period och då kommer det att finnas öppna kanaler i tandnerven som kan reagera, vilket leder till ilningar/isningar.

Tandköttsskada orsakas av bland annat parodontit (tandlossningssjukdom), för hård tandborstning eller tandkräm innehållandes slipningsmedel samt gingivit (inflammation i tandköttet).

Förebyggande åtgärder mot ilningar i tänderna

Använd en mjuk tandborste

Använd en enkel, mjuk tandborste. Ett borsthuvud med hårda strån, eller en felaktig teknik vid tandborstningen, kan skada tandköttet. Borsta med mjuka rörelser. Om du har synliga tandhalsar bör du vara extra aktsam med tandborstningen längs med tandköttskanten. Ta varsamt hand om dina tänder och du eliminerar en tand som ilar.

Borsta inte tänderna direkt efter måltid

När du äter fräter syror på tänderna. Saliven arbetar för att reparera de små skadorna som syran orsakar. Det tar ungefär en timme innan saliven arbetat klart. Om du borstar tänderna direkt efter måltiden sliter du extra mycket på emaljen som redan är skör efter att ha utsätts för syra.

Drick med sugrör

För att undvika erosionsskador bör vi minska konsumtionen av sura livsmedel. Du kan också minska erosionsskadorna genom att dricka med sugrör. Således påverkas inte tänderna direkt av drycken.

Förebygg med fluor

För att minska risken för plack och karies bör du säkra ditt dagliga fluorintag. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och komplettera gärna ytterligare med exempelvis fluorskölj, fluor tuggummin eller fluortabletter. Fluor stärker emaljen och minskar risken för en ilande tand.

Använd munvårdsverktyg

Tandtråd, mellanrumsborstar och tandstickor är Sur dryck och mat fräter på tänderna. Minska på mängden sur frukt (apelsin, äpplen), läsk/energidryck, öl/vin, bär. Om du äter sur kost, rekommenderar vi att avsluta med något basiskt för att återställa balansen. Förslag på basiskt intag är mejeriprodukter.

Undvik sura livsmedel

Sur dryck och mat fräter på tänderna. Minska på mängden sur frukt (apelsin, äpplen), läsk/energidryck, öl/vin, bär. Om du äter sur kost, rekommenderar vi att avsluta med något basiskt för att återställa balansen. Förslag på basiskt intag är mejeriprodukter.

Blek tänderna professionellt

Undvik att bleka tänderna på skönhetssalonger och undvik att köpa blekmedel online eller på varuhus. Okunskap och starka medel kan leda till frätskador på tandkött och starka ilningar i tänderna. Anledningen är den höga halten av väteperoxid som används i blekningsprocessen, ibland uppåt 35 %. Gå till en legitimerad tandläkare eller tandhygienist som använder säkra och väl beprövade metoder.